Що за фрукт цей артишок?

Що за рослина така Артишок?

Стоїмо ми якось на вулиці, поруч з магазином. Мимо проходять мама з донькою 8-9 років. І донька так, повчально: «Мамо, а ти знаєш, що таке Артишок?». «Так», – каже мама, – «Рослина така.» «Ні, мамо, ти не знаеш.  Це магазин такий є. Артишок. »

Так ми взнали, хто такий насправді артишок. Але тим не менше вирішили, що не добре це – вводити дітей в оману. Зрештою, і дорослі нерідко запитують, а що за назва така Артишок. Так що, щиросердно зізнаємося, Артишок придумали не ми. Більше того, артишок вже був дуже популярний, коли магазин нам ще в самих казкових снах і не снився.  Давайте ж знайомитися ближче.

Артишок в історії

Артишок – далекий родич будяка, тільки їстівний і трішки інтелігентніший.

Незважаючи на те, що батьківщиною його вважається Ефіопія, вперше властивості цієї рослини по достоїнству були оцінені єгиптянами. Останні вважали, що артишок сприяє процесові травлення. Історики стверджують, що артишоки використовувалися в кулінарії і ще в Давньому Єгипті, а також в Стародавній Греції. Зображення артишоків знайдені в руїнах стародавнього храму біля Фів. Але найбільше шанували артишок римляни, які вважали, що ця рослина сприяє очищенню організму, освіжає подих і навіть запобігає облисінню (ще б пак, адже зачіска у артишоків завжди – те, що треба).

Страви з артишоку їдять аристократи або … ті, хто піклується про своє здоров’я. Страви з артишоку були надзвичайно популярні в Стародавньому Римі. «Ні дня без артишоку», – так характеризував Пліній Старший кулінарні пристрасті римських аристократів. У Середні століття його могли собі дозволити тільки королі і князі.

Як готувати Артишок?

Досі артишок вважається делікатесним овочем, смак якого можуть оцінити лише справжні гурмани. Адже ароматичні речовини надають цій рослині характерний приємний смак. Його вживають у їжу в свіжому (як салат), відвареному, запеченому і смаженому вигляді. Спосіб приготоування багато в чому залежить від сорту самої рослини.

Перш ніж готувати, їх необхідно обробити: зрізати гострим ножем загрубілі зовнішні лусочки і верхню третину з гострими колючими листям, а також залишок стебла – денце. Щоб артишок не почорнів на зрізах, його потрібно негайно скропити лимонним соком.

Якщо будете в Римі обов’язково спробуйте місцеві страви з артишоками: там їх маринують з медом, оцетом і тмином, фарширують і смажать у фритюрі. Самий сезон артишоків в Римі – лютий-березень, в цей час їх викладають поруч з ресторанами красивими пірамідками.

CARCIOFO-680x340

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *